Basisinformatie over waterstof

Waterstof is in velerlei opzichten de perfecte brandstof. Het heeft de schoonste verbranding en is het efficiëntst. Uit waterstof kan elektriciteit worden gewonnen en uit elektriciteit kan waterstof worden gewonnen, waardoor een hernieuwbare, milieuvriendelijke energiekringloop ontstaat. Waterstof kan worden gecombineerd met het merendeel van de chemische elementen en wordt daarom al jarenlang gebruikt voor tal van toepassingen in de chemische industrie. In voertuigen kan waterstof op twee manieren worden toegepast als brandstof: voor het opwekken van elektriciteit in een brandstofcel, wat de schoonste oplossing is, of als brandstof voor een interne verbrandingsmotor, waarbij de uitstoot in vergelijking met andere brandstoffen significant lager is.

Wat is waterstof?

 • Waterstof is het meest voorkomende element, waaruit circa driekwart van de massa in het universum bestaat. Waterstof wordt aangetroffen in het water dat 70 procent van het aardoppervlak beslaat en in alle organische stoffen.
 • Waterstof is het eenvoudigste element in het universum. Het bestaat uit één proton en één elektron.
 • Waterstof is het lichtste van alle elementen en gassen, en veertien keer lichter dan lucht. Als gasvormig waterstof vrijkomt, diffundeert dit onmiddellijk in de lucht en is er geen verontreiniging van de bodem of het grondwater.
 • Waterstof is kleur- en geurloos en niet toxisch. Het veroorzaakt geen zure regen, tast de ozonlaag niet aan en veroorzaakt geen schadelijke uitstoot.

Waarom is waterstof de efficiëntste brandstof?

 • Waterstof heeft in vergelijking met alle andere brandstoffen de hoogste verbrandingswaarde per kilo. Indien wordt uitgegaan van het gewicht, is waterstof dan ook efficiënter dan de brandstoffen die momenteel worden gebruikt.
 • Waterstof levert twee tot drie keer meer energie dan de meeste andere gangbare brandstoffen. Het verbindt zich gemakkelijk met zuurstof en geeft een aanzienlijke hoeveelheid energie af in de vorm van warmte.

Waarom is waterstof de schoonste brandstof?

 • In tegenstelling tot brandstoffen op koolstofbasis, ontstaan er bij de verbranding van waterstof geen schadelijke bijproducten. Wanneer waterstof een verbinding aangaat met zuurstof in een brandstofcel, worden uitsluitend energie en zuiver water geproduceerd.

Hoe wordt waterstof geproduceerd?

 • Het reformeren van aardgas door toevoeging van warmte is momenteel de meest rendabele methode om waterstof te produceren.
  Via elektrolyse wordt waterstof geproduceerd met behulp van een elektrische stroom die water scheidt in waterstof en zuurstof.

Hoe wordt waterstof gebruikt?

 • Waterstof wordt dagelijks in gas- of vloeibare vorm gebruikt in tal van industrieën, inclusief de petrochemische sector, en in productieprocessen voor chemicaliën, voedingsmiddelen en elektronica.
 • Stadsgas, een brandstof die in het begin van de twintigste eeuw werd gebruikt, bestond voor 50% uit waterstof.
 • Waterstof wordt gebruikt als brandstof voor de NASA-spaceshuttle.

Terug naar brandstofcellen

Er is een fout opgetreden. Corrigeer de gemarkeerde velden.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

Wat kunnen wij voor u beantwoorden?

 1. Welk type aanvraag?