Air Products Home

Communiqué de presseAir Products, ACWA Power en NEOM tekenen overeenkomst voor de bouw van een ammonia-installatie op basis van groene waterstof

Het grootste project voor groene waterstof ter wereld levert 650 ton waterstof per dag en vermindert de jaarlijkse CO2-uitstoot met drie miljoen ton

09/07/2020 Brussel

Air Products ondertekent samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een grootschalige faciliteit voor de productie van ammonia met behulp van groene waterstof. De installatie zal groene ammonia voor exportdoeleinden produceren. Die productie-installatie, een investering van 5 miljard dollar, wordt in gelijke aandelen eigendom van de drie partners. Het project wordt gebouwd in NEOM, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabië.  

Het joint venture project voor de bouw van de nieuwe ammoniafabriek is de eerste partnership van NEOM met toonaangevende zowel internationale als nationale partners die actief zijn in de hernieuwbare energie. Het project is een belangrijke pijler van de strategie, die van NEOM een grote speler in de wereldwijde waterstofmarkt moet maken. De installatie is gebaseerd op bewezen technologie en integreert op een innovatieve manier onder meer de opwekking van meer dan vier gigawatt hernieuwbare energie afkomstig van zonne- en windenergie; de productie van 650 ton waterstof per dag afkomstig uit elektrolyse met behulp van de technologie van thyssenkrupp, de productie van stikstof met een Air Separation Unit met Air Products technologie en de productie van 1,2 miljoen ton groene ammonia per jaar met behulp van de Haldor Topsoe technologie. Het project moet in 2025 in gebruik genomen worden. 

Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammonia en is van plan die wereldwijd aan te bieden; bijvoorbeeld voor de productie van groene waterstof voor de transportsector. 

700.000 auto’s
“We zijn vereerd dat we kunnen samenwerken met ACWA Power en NEOM en dat we onze technologie kunnen inzetten om de droom van 100 procent groene energie te realiseren”, lichtte Seifi Ghasemi, CEO van Air Products toe. “Dankzij het gebruik van zonne- en windenergie voor het omzetten van water in waterstof, zal dit project absoluut schone energie leveren – en dat op een enorme schaal. Het zal de jaarlijkse uitstoot van CO2 met drie miljoen ton verminderen en een hoeveelheid luchtvervuilende emissies en andere vervuiling verminderen, die vergelijkbaar is met de uitstoot van 700.000 auto’s.” 

Mohammad A. Abunayyan, CEO van ACWA Power, zei: “In overeenstemming met onze visie voor 2030 en de ambitie van onze kroonprins Mohammed bin Salman om van NEOM de wereldwijde pionier op het gebied van duurzaam leven te maken, zijn de directie en het management van ACWA Power trots dat ze deel uitmaken van deze wereldwijde unieke en grensverleggende investering. ACWA Power heeft een trackrecord in de ontwikkeling van hernieuwbare technologie om koolstofvrije energie te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Dankzij die ervaring zijn we ervan overtuigd dat de samenwerking met een toonaangevend bedrijf als Air Products significante voordelen zal opleveren bij de productie van groene waterstof. De samenwerking zal bovendien andere landen in staat stellen hun doelstellingen op het gebied van schone energie te realiseren. Als onderdeel van de industriële cluster van NEOM en dankzij het unieke mandaat kan dit project gebruikmaken van de allernieuwste technologie voor de integratie van zonne- en windenergie bij de productie van duurzame groene energie.” 

Nadhmi Al Nasr, CEO van NEOM, vulde aan: “Deze partnership is een bewijs van onze oprechte toewijding aan de ontwikkeling van een koolstofvrije maatschappij, die toonaangevend zal zijn voor een duurzaam leven en een oplossing voor tal van milieuproblemen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Dit project toont aan dat NEOM interessante partnerships voor internationale en nationale investeerders kan creëren. We zien het project als een keerpunt in de ontwikkeling van NEOM en als een cruciaal element van onze Vision 2030, die een bijdrage moet leveren aan de verwezenlijking van een koolstofvrije en circulaire economie. De directie van NEOM, voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman, en het managementteam zijn trots dat ze deze belangrijk mijlpaal voor NEOM bekend mogen maken. Door het project zal NEOM een wereldwijde leider worden in de productie van groene waterstof en groene brandstoffen. We zijn ook verheugd dat twee internationaal toonaangevende organisaties als Air Products en ACWA Power ons helpen bij de ontwikkeling van dit grote project; het eerste in een rij van vele nieuwe ontwikkelingen, die NEOM in het middelpunt van de maatschappij van de toekomst zullen positioneren.”

Over Air Products 
Air Products (NYSE:APD) is al bijna 80 jaar een wereldwijd toonaangevende producent van industriële gassen. Gericht op het bedienen van de energie- en de milieusector en opkomende markten, levert het bedrijf essentiёle industriёle gassen, apparatuur en applicaties aan klanten in tientallen sectoren, waaronder raffinage, de petrochemische industrie, metaalbewerking, elektronica, productiebedrijven en fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken. Air Products is tevens de voornaamste leverancier ter wereld van procestechnologie en -apparatuur voor de behandeling van vloeibare aardgas (LNG). Het bedrijf ontwikkelt, engineert, bouwt, bezit en beheert enkele van de grootste industriёle gasinstallaties, waaronder gassificatieprojecten, die natuurlijke energiebronnen op een duurzame manier omzetten in syngas voor de productie van hoogwaardige energie, brandstoffen en chemicaliёn.

Air Products realiseerde in boekjaar 2019 een omzet van $ 8,9 miljard uit de lopende activiteiten in 50 landen en heeft momenteel een beurswaarde van ongeveer $ 50 miljard. Meer dan 17.000 enthousiaste, getalenteerde en toegewijde medewerkers worden gedreven door het hogere doel van Air Products: het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die het milieu ten goede komen, de duurzaamheid verbeteren en die gericht zijn op de uitdagingen waar klanten, gemeenschappen en de wereld mee te maken krijgen.

Ga voor meer informatie naar airproducts.be of volg het bedrijf op LinkedIn

NOTE: This release may contain forward-looking statements within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s reasonable expectations and assumptions as of the date of this release regarding important risk factors. Actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors not anticipated by management, including risk factors described in the Company’s Form 10K for its fiscal year ended September 30, 2019.

Downloads

|

Informations de contact

Une erreur est survenue. Veuillez corriger les champs surlignés.
To request a quote or for more information about Air Products, please fill out the form below, and an Air Products representative will contact you shortly.
Please use the form below to contact us.

Que pouvons-nous répondre pour vous?

  1. De quel genre de demande s'agit-il ?

Belgium Locations

X

Ce site utilise des cookies pour stocker des informations sur votre ordinateur. Certains sont essentiels au bon fonctionnement de notre site ; d’autres nous aident à mieux comprendre nos utilisateurs. En utilisant ce site, vous consentez à l’installation de ces cookies. Veuillez lire notre «Avis juridique» pour en savoir plus.

>Fermer