Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Vloeibaar voedsel en dranken

Vloeibaar voedsel en dranken

Voedingsmiddelen: Bier, bronwater, cider, fruitdrank, groentesap, koolzuurhoudende frisdrank, likeur, melk, olie, sterke drank, vruchtensap, wijn en yoghurtdrank.

Aanbevolen gasmengsels

100% N2

Koolzuurhoudende frisdrank:
100% CO2
Offerte aanvragen

Opgeloste O2 concentraties worden verminderd door gasvormig N2 door het vloeibare voedsel of de drank te laten borrelen.

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Wettelijk maximum*: 7 °C
(groentesap, gepasteuriseerde melk, yoghurt)
Aanbevolen: 0 °C tot +4 °C

Haalbare houdbaarheid
In lucht:
Melk: 3 dagen
Groentesap, vruchtensap: 1 week
Yoghurtdrank: 10 dagen
Bier, bronwater, cider, fruitdrank, koolzuurhoudende frisdrank, likeur, sterke drank, wijn: 6 maanden
In MAP:
Melk: 4-7 dagen
Groentesap, vruchtensap, yoghurtdrank: 2-3 weken
Bier, bronwater, cider, fruitdrank, koolzuurhoudende frisdrank, likeur, sterke drank, wijn: 1 jaar

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Groentesap, melk, vruchtensap, yoghurtdrank: Melkzuurbacteriën, Streptococci, Bacillus, gisten en schimmels, verzuring van melk, fysische ontmenging.
Overige producten: gisten en schimmels, nare smaak door oxidatie.

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus

Geschikte MAP-machines
Vloeibaar voedsel en dranken worden niet verpakt met behulp van gewone MAP machines. Voor deze producten is een speciale vulmachine nodig waarmee ook N2-belletjes door de vloeistof kunnen worden gestuurd.

Geschikte verpakkingsconcepten
Detailhandel
Typische verpakking zijn onder andere spitsvormige kartonverpakkingen, glazen en plastic flessen, blikjes van aluminium en staal.

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
Glas
Kunststof
Aluminium
Staal
Karton

 


Vloeibaar voedsel en drankenMicrobiële groei en fysische ontmenging vormen het grootste probleem bij bederfelijke gekoelde vruchtensappen, yoghurtdrank, melk en groentesappen. Melk kan bovendien ook verzuren. Dranken die bij omgevingstemperatuur weinig microbiële groei vertonen, zoals bier, koolzuurhoudende frisdranken, cider, fruitdranken, likeur, bronwater, wijn en sterke drank, zijn ook vatbaar voor microbieel bederf door bepaalde bacteriën en sommige van deze dranken krijgen door oxidatie een vreemde smaak.

In bederfelijke, gekoelde vruchtensappen, yoghurtdranken, melk en groentesappen kunnen bacteriën groeien die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus. Daarom wordt aanbevolen dat tijdens het hele proces streng wordt gelet op de temperatuur en hygiënische maatregelen. Vloeibaar voedsel en dranken worden niet verpakt met de gangbare MAP machines. Als verpakkingsmiddel worden onder andere kartonverpakkingen, glazen en plastic flessen, blikjes van aluminium en staal, vaten, tonnen en roestvrijstalen tanks gebruikt. Opgeloste O2-concentraties worden verminderd door gasvormig N2 en/of CO2 door het vloeibare voedsel of de drank te laten borrelen. Bij koolzuurhoudende frisdranken, bier, bronwater, vruchtensappen enz. wordt deze methode reeds toegepast. Dit procédé zou eveneens bij ander vloeibaar voedsel en dranken van nut kunnen zijn.


tell me more
www.airproducts.be/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 02 255 28 95
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde FreshlineŽ MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan
* Royal Decree on the Hygiene of Foodstuffs of 13/7/2014