Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Rauw gevogelte en vederwild

Rauw gevogelte en vederwild

Voedingsmiddelen: Eend, duif, fazant, gans, kalkoen, kapoen, kip, korhoen, kwartel, parelhoen, patrijs en piepkuiken.

Aanbevolen gasmengsels

Afhankelijk van de voorkeur van de klant worden in sommige gevallen hoge zuurstofgehaltes gebruikt om de mooie rode kleur van het het vlees te behouden.

Geheel: 30-60% CO2
40-70% N2
     
Porties: 20-70% O2
20-30% CO2
0-50% N2

     
Bulk: 100% CO2
Offerte aanvragen

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Wettelijk maximum*: 4 °C
Aanbevolen: 0 °C tot + 4 °C

Haalbare houdbaarheid
In lucht: 4-7 dagen
In MAP: 10-21 dagen

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Pseudomonas (in lucht), Brochothrix, melkzuurbacteriën, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels.

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Clostridium, Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter, E.coli en E.coli O157.

Geschikte MAP-machines
Detailhandel
TFFS – Thermovormings-, vul-, dichtingsmachine
PTLF – Voorgevormde tray met dekselfolie
Bulk
VC – Vacuümkamer
ST – Snorkel-type

Geschikte verpakkingsconcepten
Detailhandel
Tray en dekselfolie
Bulk
Bag-in-box, masterverpakkingen

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Dekselfolie:
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
PET/PVdC/PE

Bulk
PA/PE
PA/EVOH/PE


Raw PoultryHet belangrijkste bederfproces in gekoeld rauw gevogelte en vederwild wordt veroorzaakt door microbiële groei, voornamelijk de groei van Pseudomonas en Achromobacter. Deze aërobe bederfveroorzakende bacteriën worden zeer effectief tegengehouden door CO2 in de gasverpakking op te nemen.

Het CO2-gehalte moet meer dan 20% zijn om de houdbaarheid van rauw gevogelte en vederwild aanzienlijk te verlengen. Bij gasverpakt rauw gevogelte en vederwild voor de detailhandel mag het gasmengsel niet meer dan 35% CO2 bevatten. Een hoger gehalte kan de verpakking doen inzakken en vochtverlies veroorzaken. Het in elkaar zakken van bulk mastergasverpakkingen voor de groothandel vormt geen probleem waardoor hiervoor 100% CO2 aanbevolen wordt. In gasverpakkingen voor de detailhandel wordt vaak een mengsel van 30% CO2 en 70% N2 aanbevolen.

De houdbaarheid van gevogelte en vederwild in gasverpakkingen is afhankelijk van de soort, het vetgehalte, de initiële microbiële belasting, het gasmengsel en de bewaartemperatuur. Het risico op mogelijke voedselvergiftiging kan worden verkleind door de aanbevolen koeltemperatuur aan te houden, strenge hygiënische maatregelen te treffen en het product vóór consumptie goed te garen.


tell me more
www.airproducts.be/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 02 255 28 95
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde FreshlineŽ MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan
* Royal Decree on the Hygiene of Foodstuffs of 13/7/2014