Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Gegaarde en aangemaakte groenten

Gegaarde en aangemaakte groenten

Voedingsmiddelen: Aardappelcake, aardappelsalade, bhajis, bloemkool met kaassaus, bonenchili, broccoli in kaassaus, champignons, gefrituurde groenten, gefrituurde maïskoek, gekookte aardappel, gekookte bonen, gekookte rode bieten, gemengde sla, gerechten met quorn®, gevulde aubergine, gevulde paprika, gevulde tomaat, gevulde wijnbladeren, groentebeignet, groenteburger, groentechili, groentecrumble, groentecurry, groentedosa, groentequiche, groenteschijf, hartige taart met groenten, knoflook, koolsla, linzenburger, notenschijf, ovenschotel met groenten, pakoras, pannenkoek met groenten, pasta met groenten, pastasalade, pilaf, pilaf met groenten, rijstsalade, rissole, stoofpot en vegetarische burgers.

Aanbevolen gasmengsels

30-50% CO2
50-70% N2
Offerte aanvragen

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Wettelijk maximum*: 7°C
Aanbevolen: 0 °C tot +4 °C

Haalbare houdbaarheid
In lucht: 3-14 dagen
In MAP: 7-21 dagen

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Pseudomonas (in lucht), melkzuurbacteriën, Micrococci, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels en bruin worden door enzymatische activiteit.

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Clostridium, Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus, E.coli und E.coli O157.

Geschikte MAP-machines
Detailhandel
TFFS – Thermovormings-, vul-, dichtingsmachine
PTLF – Voorgevormde tray met dekselfolie
HFFS – Horizontale vormings-, vul-, dichtingsmachine

Geschikte verpakkingsconcepten**
Detailhandel
Tray en dekselfolie, tray in luchtkussenverpakking

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
UPVC/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Dekselfolie en folie voor kussenverpakking:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP
OPP/PVdC


Gegaarde en aangemaakte groenten Gegaarde en aangemaakte groenten bederven voornamelijk door microbiële groei en oxidatieve ranzigheid. MAP met CO2/N2-mengsels zijn zeer effectief om deze bederfveroorzakende processen af te remmen en zo de houdbaarheid van dergelijke producten aanzienlijk te verlengen. Een gas/product-verhouding van 2:1 wordt aanbevolen. In gegaarde groenten worden normaal gezien door het verhittingsproces de vegetatieve bacteriële cellen gedood en de bederfveroorzakende enzymen gedesactiveerd. Bederf van gegaarde groenten wordt dus vooral veroorzaakt door besmetting met micro-organismen na de bereiding. Dit kan tot een minimum worden beperkt door strenge hygiënische maatregelen te treffen. Ook aangemaakte groenten kunnen alzo door besmetting na verpakking bederven.

Er bestaat eveneens een risico op voedselvergiftiging indien hittebestendige sporen de kans krijgen te ontkiemen omdat gegaarde groenten niet op de aanbevolen koeltemperatuur worden bewaard. Voedselvergiftiging kan ook veroorzaakt worden door besmetting na de bereiding tengevolge van het onvoldoende naleven van hygiënische maatregelen en een gebrekkige of onvolledige afdichting. Daarnaast kan een slechte temperatuurcontrole het probleem van microbiële groei verergeren.

De pH-waarde van aangemaakte groenten is meestal minder dan 4,0. Dat betekent dat de groei van vrijwel alle bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, wordt geremd. Bederf van aangemaakte groenten wordt vooral veroorzaakt door enzymatische bruine verkleuring en de groei van zuurresistente melkzuurbacteriën, gisten en schimmels. Voor zowel gegaarde als aangemaakte groenten wordt aangeraden de temperatuur goed te controleren en strenge hygiënische maatregelen te treffen.


tell me more
www.airproducts.be/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 02 255 28 95
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde Freshline® MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan
* Royal Decree on the Hygiene of Foodstuffs of 13/7/2014
** Voor gegaarde en aangemaakte groenteproducten worden meestal kuipjes en potten gebruikt