Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Rauwe, vette vis en zeevruchten

Raw high fat, oily fish

Voedingsmiddelen: Aal, blauwbaars, elft, forel, Groenlandse heilbot, haring, karper, makreel, pelser, sardine, sprot, tonijn, zalm, zeebliek, zeewolf en zwaardvis.

Aanbevolen gasmengsels

40% CO2
60% N2
(met O2 rest)
Offerte aanvragen

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Wettelijk maximum*: 4°C
Aanbevolen: 0 °C tot +4 °C

Haalbare houdbaarheid
In lucht: 2-3 dagen
In MAP: 4-6 dagen

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Pseudomonas (in lucht), melkzuurbacteriën, Enterobacteriaceae, Shewanella, Photobacterium, Aeromonas.

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Clostridium botulinum (niet-proteolytisch E, B en F), Vibrio parahaemolyticus, Salmonella en Listeria monocytogenes.

Geschikte MAP-machines
Detailhandel
TFFS – Thermovormings-, vul-, dichtingsmachine
PTLF – Voorgevormde tray met dekselfolie

Geschikte verpakkingsconcepten
Detailhandel
Tray en dekselfolie

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
PVC/PE
APET/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Dekselfolie:
PET/PE-EVOH-PE
OPA/PE-EVOH-PE
OPP/PE-EVOH-PE
PET/PVdC/PE


Raw, low fat, white FishDe kwaliteit van vis en zeevruchten wordt vooral aangetast door bederf door microbiële activiteit en oxidatie. Vis en zeevruchten zijn uiterst bederfelijk vanwege een hoge aw-waarde, een neutrale pH-waarde en de aanwezigheid van autolytische enzymen die een snelle ontwikkeling van ongewenste geuren en smaken in vis en zeevruchten veroorzaken.

Meestal wemelt het in vis van de bacteriën doordat hij uit koud water komt, door de vangstmethode, het transport naar het land, het verwijderen van de ingewanden en door de verkoop in kleine porties van niet ontvelde vis. Door de microbiële activiteit worden de eiwitten in vis afgebroken, wat resulteert in een ongewenste visachtige geur. Ook oxidatieve ranzigheid van onverzadigde vetten in vette vis resulteert in andere bijkomende onaangename geuren en smaken.

MAP is een zeer effectieve techniek voor het vertragen van microbieel bederf en oxidatieve ranzigheid van vis- en zeevruchtproducten. MAP is met name effectief bij het verlengen van de houdbaarheid van witte visproducten. Voor witte vis, schaal- en schelpdieren wordt een gasmengsel van 30% O2, 40% CO2 en 30% N2 aanbevolen. Voor vette visproducten wordt een gasmengsel van 40% CO2 en 60% N2 aanbevolen. De gasverpakking dient CO2 te bevatten om de groei van veel voorkomende aërobe bederfveroorzakende bacteriën, zoals Pseudomonas (in lucht) af te remmen.

In gasverpakte vis en zeevruchten voor de detailhandel kan een gasmengsel met een te hoog CO2-gehalte echter tot gevolg hebben dat de verpakking in elkaar zakt of dat er te veel vocht weglekt. In koud gegeten zeevruchten, zoals krab, resulteert te veel CO2 in een zurige bijsmaak. O2 is nodig om de groei van Clostridium botulinum type E, verkleuring en verbleking tegen te gaan en om het weglekken van vocht uit gasverpakkingen met witte vis, schaal- en schelpdieren te verminderen.

O2 wordt echter bij voorkeur niet opgenomen in het gasmengsel voor verpakte vette vis, om oxidatieve ranzigheid te voorkomen. Een gas/productverhouding van 2:1 wordt aanbevolen.

De langere houdbaarheid door MAP kan enkel gegarandeerd worden indien vis en zeevruchten van de beste kwaliteit worden gebruikt. De haalbare houdbaarheid van het product is afhankelijk van de soort, het vetgehalte, de initiële microbiële belasting, het gasmengsel en de bewaartemperatuur. Het is van groot belang voor de veiligheid en langere houdbaarheid van vis en zeevruchten dat vanaf de vangst tot de consumptie van het product, de aanbevolen koeltemperatuur wordt aangehouden, en dat er strenge hygiënische maatregelen getroffen worden.


tell me more
www.airproducts.be/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 02 255 28 95
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde FreshlineŽ MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan
* Royal Decree on the Hygiene of Foodstuffs of 13/7/2014