airproducts-logo Go to Home Page
| DIEGEM

Aers Energy België Selecteert Air Products Voor de Bouw van een State-of-the-Art Waterstoftankstation in Zeebrugge

– Waterstof voor wegtransport komt stap dichterbij door samenwerking met Air Products
– Eerste grootschalige openbare tankstation met vloeibare waterstof voor vrachtwagens in België 

Air Products (NYSE: APD) heeft een overeenkomst getekend met Aers Energy België die Air Products toelaat een multi-fuel waterstoftankstation voor vrachtwagens te ontwikkelen. Het waterstoftankstation zal worden gebouwd op een concessie in de haven van Zeebrugge, die Aers Energy België werd toegekend. Op deze locatie zal Aers Energy België ook een nieuwe beveiligde truckstop in de haven van Zeebrugge met minimarket & restaurant uitbaten, waar ook waterstof kan worden getankt. 

Aers Energy België heeft in het voorstel voor dit project sterk ingezet op duurzaamheid. “Waterstof gaat een belangrijke rol spelen om de CO2 (kooldioxide) uitstoot van het wegtransport aanzienlijk te verminderen. Om invulling te geven aan dit gedeelte van het project is een samenwerking gezocht met Air Products. Dit bedrijf heeft een zeer grote expertise op het gebied van waterstof en kan door haar investeringen in nieuwe productiecapaciteit voor groene waterstof de nodige garanties geven voor een stabiele aanvoer,” aldus Jackij Aers van Aers Energy België.

Vloeibare waterstof
Het zal het eerste waterstoftankstation in Belgïe op commerciële schaal worden met opslag van waterstof in vloeibare vorm, en het eerste waterstoftankstation voor Air Products in het land. Dit is in lijn met de bredere strategie om een grote bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities en het CO2 vrij maken van zwaar wegtransport van België en Europa. Air Products werkt op dit moment aan nog meer vloeibare waterstoftankstations in Europa.

Door een waterstoftankstation te bouwen in Zeebrugge op het TEN-T-kernnetwerk die ruim de opgelegde minimumcapaciteit van 1 ton waterstof per dag overschrijdt, draagt Air Products bovendien bij tot de doelstellingen die in het kader van de verordening inzake alternatieve brandstofinfrastructuur (AFIR) zijn overeengekomen. Wanneer de capaciteit van het tankstation benut wordt, zal het ongeveer 8-11 ktCO2equivalent per jaar besparen door dieselvolume te vervangen.

"Onze technologie is al in meer dan 250 projecten wereldwijd toegepast en we zijn er trots op dat we met Aers Energy België samenwerken aan dit belangrijke project in België", aldus Kurt Lefevere, Vice President van Air Products voor de Benelux, Duitsland en Frankrijk.  "De keuze voor waterstof voor zware bedrijfsvoertuigen maakt, in vergelijking met andere technologieën, sneller tanken, een grotere actieradius van het voertuig en de eliminatie van alle CO2-uitlaatgassen en andere criteriumverontreinigende stoffen mogelijk. Air Products heeft meer dan 60 jaar ervaring in waterstofproductie, uitrusting, logistiek en diensten en is een pionier in de energietransitie met meer dan 11 miljard dollar aan aangekondigde investeringen in schone waterstofprojecten over de hele wereld."

Grote aantallen vrachtwagens in de haven
De aanleiding van de concessie die Aers Energy België heeft gewonnen was om een oplossing te vinden voor het veilig stationeren van de vele vrachtwagens die staan te wachten om vanuit de haven te vertrekken of in het havengebied komen laden of lossen. Naast het waterstoftankstation en een vrachtwagenparking met 135 plaatsen komen er voorzieningen voor de chauffeurs zoals sanitair, een winkel en catering. 

Tom Hautekiet, Chief Commercial Officer Port of Antwerp–Bruges zegt hierover: “Alle vormen van transport, van scheepvaart tot wegtransport, moeten zo goed als volledig CO2-neutraal zijn in 2050. Waterstof is voor het vrachtverkeer een schoon, goed toepasbaar alternatief voor diesel. Maar dan moeten er natuurlijk wel tankstations zijn. Wij zijn verheugd dat Air Products hierin het voortouw neemt met de ontwikkeling van hun eerste Europese tankstation met vloeibare waterstof in de haven van Zeebrugge. Hiermee bewijst Air Products dat het nu al klaar is voor de waterstofvrachtwagen van de toekomst.”


Over Air Products 
Air Products (NYSE: APD) is al meer dan 80 jaar een wereldwijd toonaangevende producent van industriële gassen. Met een sterke focus op energie, milieu en opkomende markten levert het bedrijf essentiële industriële gassen, bijbehorende apparatuur en toepassingen aan tientallen bedrijfstakken zoals raffinage, de chemische industrie, metaalbewerking, elektronica, productiebedrijven en fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken. Air Products is tevens de voornaamste leverancier van procestechnologie en -apparatuur voor vloeibaar aardgas (LNG) in de wereld. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt, bezit en exploiteert een aantal van de grootste industriële gasprojecten ter wereld waaronder gassificatieprojecten die op een duurzame manier overtollig natuurlijk materiaal omzetten naar syngas voor de productie van hoogwaardige energie, brandstoffen en chemicaliën, projecten voor de opvang van koolstoffen en grootschalige koolstofvrije waterstofprojecten die de wereldwijde transport- en energietransitie ondersteunen.

Air Products realiseerde in boekjaar 2022 een omzet van $12,7 miljard dollar uit de lopende activiteiten in meer dan 50 landen en heeft een beurswaarde van meer dan 70 miljard dollar. Meer dan 21.000 enthousiaste, getalenteerde en toegewijde medewerkers met diverse achtergrond worden gedreven door het hogere doel van Air Products: het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die het milieu ten goede komen, de duurzaamheid verbeteren en die een antwoord geven op de uitdagingen waar klanten, gemeenschappen en onze planeet mee te maken krijgen. 

Ga voor meer informatie naar airproducts.nl of volg het bedrijf op LinkedIn en Twitter.

Over Aers
Aers is een zelfstandig familiebedrijf van bijna 100 jaar oud. Sinds de oprichting in 1927 is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardige en complete energieleverancier. Van het uitventen van bussen lampenpetroleum in Oostburg en omgeving tot het plaatsen van elektrische oplaadzuilen in Polen. Aers bestaat vandaag uit 4 bedrijven; Aers Olie, Aers Energy, Aers Retail en Aers Lubricants.

Voor meer informatie: www.aers.nl.