Brussel

Air Products and thyssenkrupp Sign Exclusive Strategic Cooperation Agreement for World-Scale Electrolysis Plants to Generate Green Hydrogen

Air Products, een van de belangrijkste ontwikkelaars van megaprojecten voor de productie van industriële gassen ter wereld, en thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers, de wereldmarktleider in technologieën en uitgebreide oplossingen voor grootschalige elektrolysefabrieken, hebben een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend. De twee bedrijven zullen in belangrijke regio’s op exclusieve basis samenwerken en voor de ontwikkeling van projecten voor de levering van groene waterstof gebruikmaken van hun complementaire technologie, de engineeringexpertise en de kwaliteit van de projectuitvoering.

thyssenkrupp levert zijn technologie en stelt specifieke engineering, equipment en technische diensten ter beschikking voor de bouw van waterelektrolysefabrieken, die door het bedrijf in eigen beheer gebouwd en gerund worden. De samenwerking maakt gebruik van de technologie van thyssenkrupp, waarmee Air Products groene waterstof zal ontwikkelen die ingezet wordt als energiedrager voor duurzaam transport, voor energieopwekking en voor de productie van chemicaliën.

“De samenwerkingsovereenkomst met thyssenkrupp is een belangrijk element in onze waardeketen voor de ontwikkeling, de bouw, het eigendom en het beheer van grootschalige installaties en de levering van groene waterstof voor mobiliteit, energie en industriële toepassingen. We kijken ernaar uit om onze gezamenlijke sterktes te bundelen en het leveren van substantiële duurzaamheidsvoordelen dankzij transitieprojecten met groene waterstof”, zei Dr. Samir J. Serhan, Chief Operating Officer bij Air Products. 

“Wij zijn bijzonder trots dat we met Air Products samenwerken om de supply chains voor brandstoffen, chemicaliën en industriële grondstoffen duurzamer te maken. Grootschalige elektrolyse is een sleuteltechnologie om hernieuwbare energie te koppelen aan verschillende sectoren van de mobiliteit en de industrie. Als één van de wereldmarktleiders in elektrolyse dragen we zowel bij met technologie als met grootschalige productiecapaciteit. Op dit moment zijn we al zover dat we per jaar 1 gigawatt voor waterelektrolysefabrieken kunnen leveren en zijn we in staat om de capaciteit in deze groeiende markt snel op te voeren”, zei Denis Krude, CEO van thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers.

thyssenkrupp heeft een zeer effectieve alkaline waterelektrolyse-technologie ontwikkeld. Het bedrijf heeft meer dan 600 projecten en elektrochemische fabrieken gebouwd met een totale capaciteit van meer dan 10 gigawatt en beschikt over diepgaande kennis over engineering, inkoop en bouw van dergelijke fabrieken.  

Om tegemoet te komen aan de behoefte aan elektrolysefabrieken met lage kapitaal- en operationele kosten (CAPEX en OPEX), betrouwbare technologie en een solide projectuitvoering om grootschalige waterstofprojecten levensvatbaar maken, hebben Air Products en thyssenkrupp zich gebonden aan de exploitatie van groene waterstoffabrieken op gigawatt schaal.