Helium kan worden gebruikt om lekken te detecteren en besmetting te voorkomen. Helium wordt aangebracht op het vermoedelijke lekgebied en omdat het niet-toxisch, niet-gevaarlijk, inert is en de op één na kleinste molecuulgrootte heeft, dringt het gemakkelijk door in de kleinste lekken. Heliumlekdetectie kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals airconditioning en koeleenheden, lampen en verlichtingsbuizen, elektrische apparatuur, halfgeleidercomponenten, auto-onderdelen, lithiumbatterijpakketten, verpakkingen (voedsel, aerosol), vacuümsystemen, drukvaten, meters, regelaars, compressoren en hermetische verpakkingen.
Vanuit veiligheidsoogpunt kunnen lektests worden gebruikt om te voorkomen dat gevaarlijke gassen en vloeistoffen uit het insluitsysteem ontsnappen en de werkomgeving binnendringen. De omgekeerde situatie, waarbij externe gassen of vloeistoffen het insluitsysteem mogen binnendringen, is een reden voor procesintegriteit voor lektests.
Helium voor lektests kan ook worden gebruikt voor de betrouwbaarheid van apparatuur, die de integriteit van het systeem controleert op lekken, waardoor verontreinigingen buiten de deur worden gehouden. Dit zorgt ervoor dat het systeem soepel blijft werken door het minimaliseren van interne verontreinigingen en gerelateerde ongewenste chemische reacties die kunnen leiden tot systeemproblemen en uitval.
Veel industrieën gebruiken massaspectrometers en helium om kleine gaatjes of scheuren in apparatuur te detecteren, om te voorkomen dat fabricagefouten onopgemerkt blijven of zelfs dreigende storingen worden gestopt voordat het noodlot toeslaat.