1940

Leonard Parker Pool richtte zijn bedrijf op om te voldoen aan de behoeften van de gemiddelde zuurstofverbruiker. Hoewel zijn idee om bestaande technologie te combineren met een nieuw marketingconcept ingenieus was, kwamen er geen directe orders. Gefrustreerd maar onverschrokken pakte Pool de kans en verkocht in plaats daarvan zuurstofgeneratoren ter ondersteuning van de militaire inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Leonard Parker Pool founded Air Products in 1940.

Leonard Parker Pool richt Air Products in 1940 op in Detroit, Michigan, op een eenvoudig, maar revolutionair idee: het "on-site" concept van de productie en verkoop van industriële gassen.

Grede foundries, Milwaukee, WI plant, 1947. An R-750 generator

Air Products verhuurt zijn eerste zuurstofgasgenerator aan een klein staalbedrijf in Detroit in 1941. Foto: Grede gieterijen, Milwaukee, Wisconsin. Een R-750-generator, typisch voor generatoren die in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw werden verkocht en geleased.

First and Second Aircraft Repair Units

De Tweede Wereldoorlog richt de aandacht van het bedrijf op het ontwerp en de productie van mobiele generatoren voor de productie van zuurstof voor gebruik door het leger bij vluchten op grote hoogte. Afgebeeld: 1e en 2e vliegtuigreparatie-eenheid; twee van de vele bemanningen die Air Products heeft getraind in het bedienen en onderhouden van de mobiele zuurstofgeneratoren.

Oxygen generators under construction at Chattanooga, TN 1954

In 1944 verhuist Air Products naar Chattanooga, Tennessee, waar 240 zuurstofgeneratoren worden geproduceerd voor de strijdkrachten en voor "lenen/leasen" aan buitenlandse bondgenoten. Afgebeeld: mobiele en stationaire zuurstofgeneratoren in aanbouw in Chattanooga.

Emmaus, Pennsylvania, Plant 1

Na de oorlog richt het bedrijf zich weer op commerciële markten door activiteiten op te zetten in de buurt van Allentown, in Pennsylvania, in de Lehigh Valley. Op de foto: Emmaus, Pennsylvania, fabriek 1.

Line Drawing of Weirton tonnage plant, 1951

In 1945 sluit Air Products een contract met Weirton Steel Company in West Virginia voor de huur van drie generatoren die zes ton zuurstof per dag produceren. Afgebeeld: lijntekening van de Weirton-tonnageinstallatie.

1950

In de naoorlogse jaren veranderde overvloedige zuurstof de gasindustrie. De oprichter van het bedrijf, Leonard Parker Pool, was vastbesloten om te concurreren op deze "tonnage"-gasmarkt, en zijn plan bleek al even inventief als zijn on-site concept. Vloeibare waterstof, een stof die als een laboratorium nieuwsgierigheid wordt beschouwd, werd in de latere jaren van het decennium een veelgevraagd product en bood het bedrijf een nieuwe kans.

4, 75 ton-per-day plants at Santa Susana, CA, 1957

Ter ondersteuning van het Amerikaanse raket- en ruimtevaartprogramma in Amerika bouwt Air Products installaties die in staat zijn om hoeveelheden vloeibare zuurstof en stikstof te produceren. Afgebeeld: de fabriek in Santa Susana, met vier zuurstofgeneratoren van 75 ton per dag. Het was, zoals Leonard Pool zijn medewerkers vertelde, "het grootste contract in de geschiedenis van het bedrijf."

Air Force liquid hydrogen tonnage plants at West Palm Beach, FL,

Met de lancering van Spoetnik in 1957 wint Air Products de prijsvraag voor de productie van een nieuw raketbrandstofgas - vloeibare waterstof - voor de luchtmacht en later NASA in de legendarische "drie beren" -fabrieken. Afgebeeld: luchtfoto van de faciliteit voor vloeibare waterstof van de luchtmacht in West Palm Beach, Florida. Papa Beer staat op de voorgrond, terwijl in de verte Mama Beer en opslagtanks zichtbaar zijn.

Spencer Chemical 200-ton-per-day oxygen-nitrogen plant, Vicksburg, MS, January, 1953

Het marketingconcept "piggy-backing" wordt geïntroduceerd: extra capaciteit voor vloeibaarmaking van gas in de on-site installaties. Afgebeeld: 200-ton zuurstof-stikstoffabriek van Spencer Chemical, Vicksburg, Mississippi, VS

Members of the board of directors

In 1957 betreedt Air Products de internationale markt voor industriële gassen via Air Products (Great Britain), Ltd., een joint venture met de Butterley Company. Foto: leden van de raad van bestuur verlaten Coombe House, New Maiden, hoofdkantoor van APL in het Verenigd Koninkrijk

1960

Veel van de producten van het bedrijf, waaronder zuurstof en waterstof, zijn bouwstenen. Air Products profiteerde daarvan en diversifieerde naar een breed gamma van chemische tussenproducten. Elders creëerde technisch talent een nieuwe kans in helium, wat leidde tot een wereldwijde leidinggevende positie op het gebied van productie en levering.

Pool with successor Ed Donley

In 1960 staat oprichter Leonard Parker Pool op de cover van Business Week. Op de foto: Pool met opvolger Ed Donley.

Calvert City

In 1961 begint Air Products met de productie van chemicaliën via een joint venture om bijproducten van raffinaderijen om te zetten in oxoalcoholen voor gebruik bij de productie van weekmakers. Afgebeeld: fabriek van Air Products in Calvert City, Kentucky, waar een breed scala aan industriële en speciale chemicaliën wordt geproduceerd, waaronder emulsiepolymeren op waterbasis en oppervlakteactieve stoffen.

The Houdry Laboratory in Linwood, PA

In 1962 neemt het bedrijf de Houdry Process Company en zijn dochteronderneming, de Catalytic Construction Company, over. Afgebeeld: het Houdry-laboratorium in Linwood, Pennsylvania.

New York Stock Exchange

Air Products-aandelen worden voor het eerst genoteerd aan de beurs van New York in 1962, wanneer de omzet de 100 miljoen dollar overschrijdt.

Kempton Park, South Africa

Halverwege de jaren 60 breidt het bedrijf zijn wereldwijde aanwezigheid uit met dochterondernemingen in België, West-Duitsland en Zuid-Afrika. Afgebeeld: Kempton Park, Zuid-Afrika.

Pensacola

De positie van het bedrijf op het gebied van chemicaliën wordt uitgebreid met de overname van Escambia Chemical Corporation, een Amerikaans bedrijf in Pensacola, Florida in 1969. Op de foto: Pensacola, Florida.

Liberal, Kansas

Air Products ontwikkelt een proces voor de winning van helium uit aardgas, samen met het proces om aardgas vloeibaar te maken met behulp van een warmtewisselaar. Op de foto: Liberal, Kansas.

1970

Hoewel het eerste succes van het bedrijf te danken was aan de zuurstoftoevoer, namen de toepassingen van stikstof in belang toe. Het bedrijf heeft ook verder geïnvesteerd in chemicaliën, waardoor het zijn intrede deed in de elektronica-industrie. In 1978 is Air Products een Fortune 500-bedrijf geworden met een omzet van $1 miljard.

Flexbond

Het bedrijf breidt verder uit in de jaren '70 met de overname van de chemicaliën- en kunststofactiviteiten van Airco, Inc. In de volgende 40 jaar wordt de polymeeremulsie-industrie marktleider in de VS, met een omzet van bijna $1 miljard. Op de foto: Airco-productdocumentatie.

Cryo-Quick unit freezing McDonald's hamburger patties, 1973

Vroege Cryo-Quick-voedselvrieseenheden hebben een revolutie teweeggebracht in de Amerikaanse restaurantindustrie, waardoor gecentraliseerde voedselverwerking voor consistentie werd gegarandeerd. Afgebeeld: hamburgers voor McDonald's invriezen.

Space shuttle launch

Air Products heeft van de NASA een 12-jarig contract van 287 miljoen dollar gekregen voor de levering van vloeibare waterstof aan het nieuwe spaceshuttle-programma van de Verenigde Staten.

Fortune 500

Het bedrijf staat op de Fortune 500-lijst op basis van een omzet van $1 miljard.

1980

In de loop van het decennium heeft het bedrijf zijn wereldwijde positie verder uitgebouwd door strategische aandelenposities en heeft het zijn activiteiten op het gebied van chemicaliën en elektronica versterkt. Het bedrijf is ook begonnen aan de tweede fase van diversificatie naar milieu- en energiemarkten door zich voornamelijk te richten op de opkomende, hoge-temperatuurtechnologie van warmtekrachtkoppeling, trash-to-stoom en rookgasontzwaveling, en door een vooraanstaande positie in de waterstofleveringsketen op te bouwen.

San Fu Taiwan

Air Products voert een strategische wereldwijde expansie door een minderheidspositie in te nemen in industriële gasbedrijven in Korea, Japan, Maleisië, Hong Kong, China, Thailand, Taiwan en Mexico. Afgebeeld: Air Products San Fu in Taipei, Taiwan.

Japan

Air Products breidt de opkomende epoxyhardingsproducten van het bedrijf aanzienlijk uit en verwerft voet aan de grond in Europa. Afgebeeld: Epoxyproductiefabriek in Isehara, Japan.

Stearns-Roger Corporation

Air Products neemt Stearns-Roger Corporation over, een toonaangevend bedrijf op het gebied van engineering en constructie in de Verenigde Staten, gevestigd in Denver, Colorado. Afbeelding: Stearns-Roger Corporation.

Stockton

Halverwege de jaren 80 richt het bedrijf zich op milieu- en energiesystemen, gericht op energieopwekking, beheersing van luchtverontreiniging en energieterugwinning uit vast afval. Afgebeeld: warmtekrachtkoppelingsfaciliteit Stockton, Californië, VS.

Megasys Technician

MEGASYS® Total Gas Management Services, een primeur in de branche, is ontwikkeld als antwoord op klanten die meer willen dan alleen bulk- en speciaal gas. MEGASYS®-services bieden een dieper inzicht in de processen van onze klanten en de technologische routekaart. Op de foto: een medewerker van Air Products die een gaskast bewaakt op een van onze MEGASYS®-locaties.

Schumacher

Het bedrijf neemt J.C. Schumacher Company over, leverancier van hoogzuivere chemicaliën voor halfgeleiders, waardoor het bedrijf een sterkere positie krijgt in elektronische materialen.

Hydrogen production facility in Port Arthur, Texas, U.S.

Onder impuls van nieuwe regels voor schone lucht, toenemend gebruik van hoogzwavelige ruwe olie en grotere vraag naar transportbrandstoffen, vormt het bedrijf een joint venture met KTI (nu Technip) om waterstofverwerkingsapparatuur voor olieraffinaderijen te bouwen en wordt het de grootste leverancier van raffinaderijwaterstof. Afbeelding: onze waterstofproductiefaciliteit in Port Arthur, Texas, VS.

1990

Wereldwijde expansie ging door, evenals de toewijding van het bedrijf aan de elektronica-industrie. Eerder ontwikkelingswerk met de Amerikaanse regering wierp zijn vruchten af en katapulteerde de elektronica-activiteiten van het bedrijf naar een wereldwijde leiderspositie.

Carburos plant, Tres Cantos (Madrid).

In de jaren negentig neemt Air Products een belang van 49 procent in Sapio in Italië, en voltooit het de overname van Carburos Metálicos in Spanje en Korea Industrial Gas. Afbeelding: Carburos-fabriek, Tres Cantos (Madrid).

Hsinchu-Taiwan

In Azië vormt het bedrijf joint ventures met de Japanse bedrijven Daido Hoxan en Showa Denko voor de groeiende elektronica-industrie.

Air Products Asia Employees

Air Products richt een nieuw bedrijf op in Singapore, vormt een joint venture in Indonesië en opent nieuwe faciliteiten in het Japanse Tsukuba om producten te leveren aan de Aziatische halfgeleidermarkt.

Hometown

Stikstoftrifluoride, een materiaal dat oorspronkelijk in de jaren zestig werd ontwikkeld voor laserwapens, wordt het meest gebruikte reinigingsmiddel voor de halfgeleiderindustrie. Air Products wordt wereldleider in de productie van dit materiaal. Afbeelding: onze productiefaciliteit voor stikstoftrifluoride in Hometown, Pennsylvania, VS.

Membrane fibers manufactured at our Permea facility

Het bedrijf neemt Permea, Inc. over, een toonaangevende leverancier van membraan- en adsorptiesystemen voor gasscheiding. Afbeelding: membraanvezels worden geproduceerd in onze Permea-faciliteit in St. Louis, Missouri, voor onze niet-cryogene gastoevoersystemen.

2000

Het bedrijf heeft verdere stappen gezet om een van 's werelds toonaangevende geïntegreerde industriële gasbedrijven te worden en blijft andere bedrijfssegmenten uitbreiden door gebruik te maken van bestaande capaciteiten en expertise en door een aantal baanbrekende technologieën op de markt te introduceren.

LNG Heat Exchanger

Het bedrijf verstevigt zijn positie als wereldleider op het gebied van procestechnologie voor het vloeibaar maken van aardgas door de introductie van een proces voor het onderdrukken van knelpunten, waarmee de productiecapaciteit met 60 procent kan worden verhoogd zonder aan bestaande efficiëntie in te boeten. Afbeelding: een cryogene warmtewisselaar, die deel uitmaakt van Air Products' AP-X®-vloeibaarmakingstechnologie.

BIP cylinder with lab equipment

Op de wereldmarkt wordt een reeks baanbrekende innovaties op het gebied van gascilinders geïntroduceerd.

Katrina

Het industriële gascomplex van Air Products in New Orleans, La., wordt overspoeld met ruim anderhalve meter water nadat orkaan Katrina aan land is gekomen. Nadat het bedrijf de veiligheid van zijn werknemers heeft gecontroleerd, begint het bedrijf met het leegmaken van de faciliteit en werkt het aan het herstel van de activiteiten. In iets meer dan twee maanden wordt de mijlpaal van "substantiële exploitatie" bereikt om de gespannen markt voor vloeibare waterstof te helpen ontlasten.

Tomah

Air Products bouwt voort op zijn expertise op het gebied van oppervlaktewetenschap door Tomah³ Products over te nemen voor industriële en institutionele reiniging.

Air Products Employees

Air Products wordt de belangrijkste leverancier van industriële gassen in Midden-Europa door de overname van de industriële gasactiviteiten van BOC Gazy.

Hydrogen Fueling Station

In 2008 heeft Air Products zijn nieuwe waterstoftankstation in gebruik genomen op het internationale hoofdkantoor van het bedrijf in Allentown, Pennsylvania. Het station maakt deel uit van het Hydrogen Education Initiative, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Federal Transit Administration, en stelt waterstoftransportvoertuigen in staat om de gemeenschap te betreden. het publiek informeren over waterstof en de mogelijkheden ervan. 

2010

De mensen van Air Products brengen hun diepgaande kennis en toepassingskennis naar de industrieën en markten die het over de hele wereld bedient. Deze combinatie van perspectief en breedte stelt hen in staat oplossingen toe te passen op enkele van 's werelds meest urgente behoeften op het gebied van energie, milieu en opkomende markten. Het is dit "verschil van Air Products" dat de komende decennia zal leiden tot winstgevende groei en duurzaamheid voor Air Products en haar klanten.

Lu'An ASU

In China haalt Air Products de twee grootste ASU-orders ooit binnen, de eerste met Shaanxi Future Energy Chemical Co., Ltd. (12.000 TPD zuurstof) en de tweede met Shanxi Lu'An Mining (Group) Co., Ltd., (10.000 TPD zuurstof). De ASU's worden aangedreven door grootschalige kolenvergassings- en aardolieprojecten in heel China. Afgebeeld: ASU-platform voor Luan-project voor kolenvergassing in de provincie Shanxi, China.

Dupont Nano

Air Products verwerft het belang van DuPont in DuPont Air Products NanoMaterials LLC, de 50-50 joint venture van de twee bedrijven voor de wereldwijde halfgeleider- en wafelpolijstindustrieën.

 Indura is the largest independent industrial gas company in Latin America.

In 2012 heeft Air Products een meerderheidsbelang genomen in INDURA, het grootste onafhankelijke industriële gasbedrijf van Zuid-Amerika. De acquisitie zorgt voor nieuwe omzet en geeft het bedrijf een belangrijke positie in een vierde regio ter wereld.

EPCO

Air Products neemt EPCO Carbon Dioxide Products, Inc. in 2013 over en voegt vloeibare CO₂ toe aan het Noord-Amerikaanse aanbod via EPCO's 12 CO₂-zuiverings- en liquefactie-installaties. 

Seifi Ghasemi

In 2014 heeft de Raad van Bestuur van Air Products de benoeming goedgekeurd van een nieuwe voorzitter, president en CEO, Seifi Ghasemi, die een strategisch vijfpuntenplan ontwikkelt om het toekomstige succes van het bedrijf te begeleiden. 

Lees biografie arrow
Jazan

In 2015 heeft Saudi Aramco in het kader van een joint venture van Air Products en ACWA Holding een contract gesloten voor de bouw, het beheer en de exploitatie van het grootste industriële gascomplex ter wereld voor de levering van de Saoedische Aramco-raffinaderij in Jazan, Saudi-Arabië. 

Lees het persbericht arrow
Versum logo

Air Products voert het strategische vijfpuntenplan uit en voltooit in 2016 de splitsing van de divisie Electronics Materials via de spin-off van Versum Materials, Inc.

Lees het persbericht arrow
Paint cans

Opnieuw voert Air Products zijn strategische vijfpuntenplan uit. In 2017 wordt Air Products een puur bedrijf voor industriële gassen met de verkoop van de Performance Materials Division aan de Duitse producent van speciale chemicaliën Evonik Industries AG.

Lees het persbericht arrow
Five Point Plan

CEO Seifi Ghasemi implementeert de volgende fase van het strategische vijfpuntenplan van het bedrijf voor succes. Door het diversiteitsplan op te nemen in het bedrijfsdoel, blijft het geëvolueerde plan dienen als de routekaart van Air Products voor het stimuleren van veiligheid, inclusie, winstgevendheid en duurzaamheid in toekomstige groei.

Pune office

Air Products richt een ultramodern technologiecentrum op in het Saoedi-Arabië, in het Techno Valley Science Park in het Technisch Centrum; een geavanceerd onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in het Zhangjiang Hi-Tech Park in Shanghai, China; en een technisch centrum van wereldklasse in Pune in het Indiase Maharashtra. Afgebeeld: technisch centrum in Pune.  

Kochi

Als onderdeel van het bedrijfsmodel voor verkoop van gas bouwt, bezit en exploiteert Air Products een industrieel gascomplex in Kochi, India, voor Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL). Met de nieuwe faciliteit, waarin een technologisch geavanceerde HyCO-installatie is ondergebracht, kan BPCL de raffinagecapaciteit voor de productie van schonere brandstoffen drastisch verhogen. Ook in India viert de joint venture van Air Products, INOX Air Products Pvt Ltd., 20 succesvolle jaren van zakendoen in de snelgroeiende regio. Afgebeeld: het industriële gascomplex van Air Products levert waterstof, stikstof, zuurstof en stoom aan de BPCL Kochi-raffinaderij.

Lees het persbericht arrow
Luan gasifiers

Nu de energiebehoefte van de wereld, het milieu en opkomende markten altijd op de voorgrond staan, begint Air Products met de engineering, bouw, eigendom en exploitatie van 's werelds grootste industriële gasprojecten. Door middel van vergassing levert het bedrijf syngas waarmee klanten en landen tal van materialen met een lagere waarde kunnen omzetten in producten met een hogere waarde. Afgebeeld: het vergassingsproject van Air Products levert syngas en andere industriële gassen aan Lu'an Clean Energy in Shanxi, China.

Artist Rendering Air Products Corporate Headquarters

Air Products kondigt plannen aan voor de bouw van het nieuwe internationale hoofdkantoor op iets meer dan 1,5 km van de bestaande locatie in de Lehigh Valley in Pennsylvania. Het ontwerp van de nieuwe faciliteit, die tegen de zomer van 2021 in gebruik zal worden genomen, weerspiegelt een duurzaam industrieel gasbedrijf van wereldklasse. Afbeelding: conceptuele weergave van het nieuwe internationale hoofdkantoor van Air Products. 

Lees het persbericht arrow

2020

Geleid door het strategische vijfpuntenplan van het bedrijf en dankzij het harde werk en de inzet van zijn medewerkers, bereikt Air Products zijn doel om het veiligste en meest winstgevende industriële gasbedrijf ter wereld te worden. Met een sterke focus op innovatieve oplossingen voor 's werelds meest urgente energie- en milieu-uitdagingen speelt het bedrijf een leidende rol in vergassing, koolstofafvangtechnologieën en waterstof voor mobiliteit. Door op deze gebieden megaprojecten te ontwikkelen, uit te voeren, in eigendom te hebben en te exploiteren, draagt Air Products bij aan het realiseren van aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen voor de wereld en ondersteunt het de aanhoudende groei en het succes van het bedrijf tot ver in de toekomst.

COVID 19 -  We Stand Together

Air Products demonstreert zijn cultuur en karakter door zich solidair op te stellen in de wereldwijde strijd tegen COVID-19. Air Products is door regeringen overal ter wereld aangewezen als een "kritieke industrie". Air Products reageert op de crisis door veilig te blijven werken aan de faciliteiten, cruciale producten te leveren aan klanten en nieuwe projecten binnen te halen, terwijl gezondheid en veiligheid topprioriteit blijven. 

Indonesia Map

Air Products tekent een langetermijncontract op locatie voor een kolen-naar-methanolproductiefaciliteit op wereldschaal in Indonesië. Naar verwachting zal het project in 2024 in gebruik worden genomen. Het project ondersteunt het nationale beleid op het gebied van veiligheid en energie-onafhankelijkheid van de Indonesische regering, waardoor bijna twee miljoen ton per jaar (TPY) methanol kan worden geproduceerd uit bijna zes miljoen TPY kolen. 

Lees het persbericht arrow
Seifi Ghasemi

Vanwege zijn sterke leiderschap en succes bij het nakomen van verplichtingen, verlengt de Raad van Bestuur Seifi Ghasemi's termijn als Chairman, President en CEO tot 30 september 2025.  

Dr. Samir Serhan

Dr. Samir Serhan, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het winnen en uitvoeren van de grootste en meest complexe projecten in de geschiedenis van het bedrijf, is benoemd tot Chief Operating Officer.

Zero-emission Bus

Air Products, ACWA Power en NEOM tekenen een overeenkomst voor een koolstofvrije, op ammoniak gebaseerde productiefaciliteit op wereldschaal met duurzame energie. Gevestigd in NEOM, een nieuw model voor duurzaam leven in het Koninkrijk Saoedi-Arabië, levert het project 650 ton per dag koolstofvrije waterstof voor wereldwijd transport en bespaart de wereld drie miljoen ton CO₂ per jaar. 

Lees het persbericht arrow
LNG (Liquefied Natural Gas) Heat Exchanger

De toonaangevende LNG-procestechnologie en -apparatuur van het bedrijf geselecteerd voor het eerste onshore LNG-project in Zuid-Afrika in Mozambique; Qatargas 'omvangrijke LNG-productie-uitbreidingsproject in Ras Laffan, Qatar; en Sonatrachs GL1Z LNG-installatie in Arzew, Algerije. Alle apparatuur, inclusief vier van de grootste LNG-procestreinen ter wereld, wordt geproduceerd in de eersteklas faciliteit van Air Products in Port Manatee, Florida. 

Third by '30 Carbon Emissions Reduction Goal

In lijn met de bedrijfsstrategie en het hogere doel van Air Products, stelt Air Products een nieuw duurzaamheidsdoel om de CO2-uitstoot (CO kg) (kg CO₂/ MM BTU) in 2030 met een derde te verlagen ten opzichte van het basisjaar 2015. Tot de belangrijkste drijfveren voor het bereiken van het doel behoren onder meer CO2-afvangprojecten; koolstofarme en koolstofvrije projecten; operationele uitmuntendheid; en meer gebruik van duurzame energie.

Lees het persbericht arrow
Diversity Goals

Als onderdeel van haar streven om het meest diverse industriële gasbedrijf ter wereld te zijn, zet Air Products een meetbare, transparante stap om het aantal vrouwen en minderheden in professionele en leidinggevende functies verder te vergroten. Het bedrijft streeft naar ernaar in 2025 een vertegenwoordiging van ten minste 28 procent vrouwen in deze functies wereldwijd te hebbem en een vertegenwoordiging van minderheden van ten minste 20 procent in deze functies in de VS.

Lees het persbericht arrow