airproducts-logo Go to Home Page

Gedroogde levensmiddelen

MAP: een beproefde manier om de houdbaarheid van uw gedroogde voedingsmiddelen effectief te verlengen

Levensmiddelen: Cacaopoeders, koffie, gedehydrateerde melk, gedroogde en gezouten vis, gedroogde en gezouten zeevruchten, gedroogde bonen, gedroogde granen, gedroogde kleurstoffen, gedroogde smaakstoffen, gedroogd fruit, gedroogde kruiden, gedroogde linzen, gedroogde champignons, gedroogde pasta, gedroogde snacks, gedroogd Specerijen, gedroogde groenten, meel, noten, aardappelchips, thee, andere producten

Aanbevolen gasmengsel
100% N₂

De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist.

Opslagtemperatuur
• Aanbevolen: Ambient

Haalbare houdbaarheid
• In de lucht: 4-8 maanden 
• In MAP: 1-2 jaar

Principe bederf van organismen en mechanica
Oxidatieve ranzigheid, verlies of toename van vocht.

Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Veel voedselvergiftigingsbacteriën kunnen overleven op laag-gedroogd voedsel. Ze groeien niet op gedroogd voedsel, maar vormen mogelijk een gevaar voor voedselvergiftiging bij reconstitutie of wanneer ze worden gebruikt als ingrediënt in andere hoogwaardige voedingsmiddelen.

Typische MAP-machines

Detailhandel
TFFS - Thermoform-fill-seal
PTLF - Voorgevormde bak en afdekfolie
HFFS - Horizontale form-fill-seal
VFFS - Verticale form-fill-seal

Typische verpakkingen
Detailhandel: bak- en afdekfolie, kussenverpakking

Voorbeelden van typische MAP-materialen
Dienblad:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Deksel en/of folie van het kussenpakket:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC

Het belangrijkste bederfmechanisme voor gedroogd voedsel dat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevat, zoals granen, chips, noten, cacaopoeder en gedroogde melk, is oxidatieve ranzigheid. Deze schadelijke reactie wordt zeer effectief geremd door MAP in N₂. Een gas/productratio van 2:1 wordt vaak aangeraden. Vanwege de zeer lange haalbare houdbaarheid in MAP voor gedroogd voedsel, moeten MAP-materialen zeer hoge vocht- en gasbarrière-eigenschappen hebben. Gemetalliseerde films beschikken over deze noodzakelijke eigenschappen. Bepaalde gedroogde voedingsmiddelen, zoals gedroogde babymelk, zijn bijzonder gevoelig voor oxidatieve ranzigheid en het resterende O₂-gehalte moet lager zijn dan 0,2%.

Om zeer lage restniveaus van O₂ te bereiken, kunnen O₂ -vangers in MA-pakketten worden opgenomen. Deze O₂-wegvangers kunnen ook worden gebruikt voor andere lage AW-voedingsmiddelen zoals bakkerijproducten. De lage aw van gedroogd voedsel voorkomt de groei van bacteriën, gisten en schimmels. Er moet echter worden opgemerkt dat veel voedselvergiftigingsbacteriën kunnen overleven op gedroogd voedsel, met name kruiden en specerijen, en een gevaar kunnen vormen wanneer het vervolgens wordt gereconstitueerd of gebruikt als ingrediënt in w levensmiddelen. Daarom moeten strikte normen voor hygiëne en hantering in acht worden genomen om dergelijke risico's van voedselvergiftiging te minimaliseren.

Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890