Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots

Luchtscheiding

Leveren van luchtscheidingsinstallaties van wereldformaat

Onze leidende positie in de levering van grootschalige cryogene zuurstofinstallaties aan de vergassingsindustrie heeft ertoe geleid dat Air Products een vooraanstaande vergassingsonderneming is. In Jazan, Saoedi-Arabië, hebben we zes luchtscheidingseenheden gebouwd die meer dan 75.000 ton zuurstof en stikstof per dag leveren aan een complex voor geïntegreerde vergassing en gecombineerde cyclus (IGCC). Deze megafabrieken zijn speciaal ontworpen met de nieuwste technologie om het IGCC-complex veilig en betrouwbaar te voorzien van zuurstof voor vergassing en stikstof als verdunningsmiddel voor de gecombineerde cycluseenheden.

We zullen ook twee grote luchtscheidingslijnen bouwen als onderdeel van een contract voor de levering van syngas voor een multi-miljard dollar mono-ethyleen glycol project in Hohhot, China, dat de volgende generatie zuurstofproductie voor vergassing markeert. Een nieuwe procescyclus waarvoor een octrooi is aangevraagd, minimaliseert het stoomverbruik en behoudt tegelijkertijd de flexibiliteit van de werking. Een geavanceerde vorm van adsorptie door radiale stromingstemperatuur zal de lucht zuiveren voordat deze het cryogene gebied van het proces binnengaat. Deze technologie zorgt voor een lagere drukval dan alternatieven, waardoor het energieverbruik verder wordt verlaagd en de voetafdruk wordt beperkt.

Nu de markt steeds groter wordt voor de levering van grote hoeveelheden zuurstof aan mega-vergassingsprojecten, blijft Air Products de grenzen verleggen en voortbouwen op onze staat van dienst op het gebied van succesvolle grootschalige zuurstofinstallaties.

Een veiligere en duurzamere energieoplossing bieden 

Nederland heeft lang aardgas gewonnen uit het eigen Groningse veld, maar de winning heeft geleid tot seismische activiteit, waardoor nu moet worden overgestapt op geïmporteerd gas. Aangezien geïmporteerd aardgas niet voldoet aan de huidige toepassingen van de Groningse bron, NV Nederlandse Gasunie selecteerde Air Products voor de levering van drie gespecialiseerde stikstofgeneratoreenheden voor de conditionering van geïmporteerd aardgas.

Deze stikstofgeneratoren, die in 2021 in bedrijf worden genomen, behoren tot de meest energiezuinige die er ooit zijn gebouwd. De uitstoot van kooldioxide zal naar schatting met 21.000 ton per jaar worden verlaagd in vergelijking met eerdere technologieën. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuw procesontwerp en verbeterde compressie-efficiëntie. Bovendien zijn de luchtscheidingseenheden ontworpen om de productie snel op te voeren vanaf een koude start, zodat ze nauw aansluiten bij de gasvraag en het energieverbruik verder wordt verlaagd.

"Onze selectie wijst op onze expertise op het gebied van luchtscheiding", aldus Paul Hoogeveen, General Manager Rotterdam Tonnage bij Air Products. "Tijd en ervaring hebben ons geleerd hoe we het beste uit het cryogene luchtscheidingsproces kunnen halen, zowel op het gebied van veiligheid als efficiëntie."

Wereldwijde mogelijkheden voor industriële gasturbines

Als producent en operator van turbomachines brengt Rotoflow een nieuw niveau van expertise in het ontwerpen, bouwen en ondersteunen van bedrijfskritische turbomachines. We bieden een breed scala aan expansiesystemen voor luchtscheidingsinstallaties, van kleine modulaire units tot grootschalige cryogene systemen. Als toonaangevend bedrijf in de industrie hebben onze bewezen ontwerpen miljoenen succesvolle bedrijfsuren, met een MTBF van meer dan 20 jaar. 

De elektronica-industrie een stap voor blijven

De groei van de productie van zuivere siliciumkristallen heeft geleid tot een toename van de behoefte aan hoogzuivere argon voor de halfgeleiderindustrie. Toen deze trend zich voordeed, bleef Air Products voorop lopen met de ontwikkeling van een wereldomspannende TN LAR-luchtscheidingsinstallatie.

Het ontwerp van de TN LAR-installatie maakt gebruik van een eigen zuiveringstechnologie die is geïntegreerd in het luchtdroogsysteem om stikstof en argon met ultrahoge zuiverheid te leveren. De installatie beschikt ook over een eigen nieuwe distillatiekolompakking die 15% efficiënter is dan de vorige normen, en maakt gebruik van een flexibele, kostenefficiënte cryogene expansievat die werkt met een groter aantal snelheden en bedrijfsomstandigheden. De gecombineerde innovaties van de TN LAR-luchtscheidingsinstallatie bieden de hoge betrouwbaarheid die de elektronica-industrie vereist, samen met schema's die ultrazuiver gas kunnen leveren aan nieuwe fabrieken ruim voor de vraag naar hun oplopende schema's.

"De halfgeleiderindustrie vraagt om snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit om aan de hoge eisen te voldoen", aldus Chris Alsop, directeur van de Air Separation Unit Product Line bij Air Products. "We moeten consequent innoveren en leveren aan onze klanten in deze branche om het succes te bereiken dat we hebben met fabrieken zoals de TN LAR."