airproducts-logo Go to Home Page

CO2-afvangst

Met onze sterke punten als toonaangevend bedrijf op het gebied van industriële gassen en een cultuur van productinnovatie, is Air Products wereldwijd marktleider op het gebied van technologieoplossingen voor het afvangen van CO2 uit fossiele brandstofconversie voordat het de atmosfeer bereikt. Onze visie omvat alle fossiele brandstoffen, van aardgas tot kolen, met behulp van reforming, vergassing en oxy-fuel verbranding. Onze technologie is gebaseerd op operationele ervaring die is opgedaan bij vele faciliteiten die CO₂ al scheiden, zuiveren en transporteren van aardgasreforming, beheer van syngas uit vergassing en oxy-fuel verbranding in markten zoals staal en glas. Onze in ontwikkeling zijnde technologie biedt lagere kosten voor het afvangen van CO₂ en is gebaseerd op meer dan 70 jaar ervaring met de implementatie van geavanceerde scheidingstechnologie.

We zien aanzienlijke mogelijkheden om CO₂ uit vergassers en waterstofinstallaties af te vangen voor gebruik in opslag, verbeterde oliewinning en andere toepassingen. Wij hebben de ervaring en de technologie in huis om oplossingen te ontwikkelen voor het aanpakken van dit urgente milieuprobleem in onze wereld.

Grootschalige afvang, gebruik en opslag van CO2 

Air Products heeft een grootschalig systeem ontworpen en gebouwd om kooldioxide (CO₂) af te vangen uit onze twee stoommethaanreformers in de Valero-raffinaderij in Port Arthur, Texas. Het teruggewonnen en gezuiverde CO₂ wordt per pijpleiding geleverd aan Denbury Onshore voor gebruik bij verbeterde oliewinning.

Beschreven door het Ministerie van Energie als een mijlpaal in het Industrial Carbon Capture and Storage-programma, is deze ongekende prestatie, die gebruikmaakt van een innovatieve technologie van Air Products, de eerste in zijn soort die op zo'n grote schaal werkt en nog niet is waar dan ook in de VS.

Sinds 2014 heeft onze technologie voor het afvangen en vastleggen van koolstof in onze fabriek in Port Arthur meer dan vijf miljoen ton CO₂ opgevangen die anders in het milieu zou zijn uitgestoten. 

CO2-AFVANGST UIT VERGASSING

De meest gebruikte technologie voor het afvangen van CO₂ uit vergassingsprocessen is het selectief scheiden van H₂S en CO₂ van "verschoven" syngas, meestal in een fysisch oplosmiddeladsorptieproces. We hebben volop operationele ervaring met deze technologieën in de VS en wereldwijd, maar Air Products onderzoekt ook een alternatieve CO₂-afvangoptie die gebruikmaakt van onze jarenlange ervaring in het ontwerp en de werking van H₂ Pressure Swing Adsorption (PSA) systemen die zijn gekoppeld aan onze stoomreformers. De nieuwe PSA-technologie in ontwikkelingsprocessen verzuurt syngas, waardoor er mogelijk geen extra zuur-gasverwijderingseenheden meer nodig zijn. Dit vereenvoudigde proces biedt mogelijk een snellere doorvoer en lagere kapitaalkosten. 

Ontgrendel het potentieel van schone energie.

We ontwikkelen innovatieve oplossingen om de belangrijkste technische obstakels bij het afvangen van CO₂ aan te pakken. Meer informatie over onze nieuwste ontwikkelingen.

CONTACT OPNEMEN