airproducts-logo Go to Home Page

Ozon voor drinkwater

Ozonproductie uit zuivere zuurstof voor de desinfectie van drinkwater en verwijdering van smaak en geur

Ozon kan op verschillende punten tijdens het drinkwaterproces worden toegevoegd, zoals pre-oxidatie, tussenliggende oxidatie of uiteindelijke desinfectie.

Ozon is een onstabiel product dat niet kan worden opgeslagen en dat on-site moet worden geproduceerd uit zuurstof via speciale generatoren. Air Products heeft als zuurstofleverancier in de loop der jaren de knowhow ontwikkeld om haar klanten te helpen de ozonprocessen te optimaliseren.

Voordelen van het gebruik van zuurstof

Zuurstof versus lucht voor ozonproductie

Het gebruik van zuivere zuurstof voor de productie van ozon zorgt voor hogere concentraties in het toevoergas, wat zorgt voor een hogere oplosbaarheid

Minder energieverbruik

Zuivere zuurstof zorgt voor directe kostenbesparingen in vergelijking met lucht voor ozonproductie door het vereiste vermogen met 2,5 te verlagen

Minder onderhoudskosten

Zuivere zuurstof is compatibel met elke ozongenerator waar het een langere levensduur biedt en bespaart op onderhoudskosten

Flexibel ontwerp

Het gebruik van zuivere zuurstof levert een nuttige generatie flexibiliteit op die vereist is bij alle waterzuiveringsprocessen

Bent u geïnteresseerd in ozonprocesoptimalisatie?

Wij kunnen u helpen uw behandeling te verbeteren en advies geven over de mogelijkheden om uw productiviteit of efficiëntie te verhogen.

CONTACT OPNEMEN:

Vraag het de expert

Samy Sablayrolles

Commercial Technology Water Solutions, Europa

“Moet ik zuurstof of lucht gebruiken voor mijn ozongenerator?”
Om zuurstof te vormen tot ozon, moeten zuurstofmoleculen worden gekraakt en opnieuw gevormd. Hiervoor is energie nodig in de vorm van elektrische excitatie van zuurstof die de zuurstofmoleculen demonteert. Dit wordt meestal bereikt met hoogspannings (corona-ontlading) ozongeneratoren. Wanneer de moleculen uit elkaar worden gehaald, keren ze terug naar de stabiele vorm van zuurstof. Een deel van de zuurstof wordt echter omgezet in ozon. Dat proces kost veel energie om het molecuul te kraken en een laag geconcentreerde stroom ozon te verkrijgen. Als er lucht wordt gebruikt, verbruiken de generatoren veel meer energie dan het gebruik van pure zuurstof vanwege de enorme concentratie aan inerte gassen, zoals stikstof. Zuivere zuurstofprocessen zijn efficiënter vanwege de concentratie van zuurstof. Tegelijkertijd kan de ozonconcentratie worden verhoogd van 3-4% met lucht tot 12-14% met zuurstof met drie keer minder energie. De geconcentreerde stroom met hoog ozongehalte is ook effectiever in termen van massaoverdracht voor verder gebruik.

Wat is het belangrijkste voordeel van het gebruik van zuivere zuurstof in plaats van lucht?

Zuivere zuurstof maakt gebruik van hogere ozonconcentraties, wat zorgt voor een hogere oplosbaarheid en snellere reacties. Zuiveringsinstallaties met zuivere zuurstof produceren ozonconcentraties in het bereik van 10-14% w/w.

Hogere ozonconcentraties staan gelijk aan hogere behandelingsrendementen.

MEER INFORMATIE

Gassen

Air Products-gassen, die meestal in gasvormige en vloeibare vorm worden geleverd, stellen klanten in een breed scala van industrieën in staat hun milieuprestaties, productkwaliteit en productiviteit te verbeteren.

Zuurstof

Naast het gebruik ervan als een luchtwegen gas voor de gezondheidszorg toepassingen, de sterke oxiderende eigenschappen profiteren veel industrieën door het verbeteren van de opbrengsten, het optimaliseren van de prestaties, het verlagen van de kosten en het verminderen van carbon footprint in vergelijking met andere brandstoffen.