Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots

Veelgestelde vragen over helium

Wat is de ADR-classificatie van helium? plus minus
 • UN/ID-nummer: UN 1046
 • Juiste vervoersnaam: HELIUM, SAMENGEPERST
 • Klasse of divisie: 2
 • Tunnelcode: (E)
 • Etiketten: 2.2
 • ADR/RID-gevaren-ID nummer: 20
 • Mariene verontreiniging: Nee
 • Het chemische symbool is He en atoomnummer 2.
 • Synoniemen: helium, heliumgas, gasvormig helium, ballongas
 • REACH-registratienummer: opgenomen in bijlage IV/V van REACH, vrijgesteld van registratie.
 • Classificatie van de stof of het mengsel Gassen onder druk - Samengeperst gas. H280: Bevat gas onder druk; kan bij verhitting ontploffen.
Hoe voorkomt helium dat duikers decompressieziekte krijgen? plus minus

Wanneer lucht onder druk wordt ingeademd, lost stikstof op in het bloed. Wanneer de druk wordt opgeheven, komt de stikstof als luchtbellen uit de oplossing, wat de bloedsomloop aantast en caissonziekte of "the bends" veroorzaakt. Helium lost veel minder op en decompressie gaat sneller.

U hebt 0,975 m3 (of 0,165 kg) helium nodig om 1 kg te tillen. Dus naar boven afgerond moet u 1 m3 helium plannen om 1 kg op te tillen.

Meer informatie over onze Balloonium®-gasreeks : met 50% meer gas en lichtere cilinders.

Helium wordt gebruikt voor lekdetectie, omdat het niet-toxisch, niet-gevaarlijk, inert is en de op één na kleinste moleculaire grootte heeft. Het doordringt zelfs de kleinste lekken.

Heliumlekdetectie kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals airconditioning en koeleenheden, lampen en verlichtingsbuizen; elektrische uitrusting; halfgeleidercomponenten; auto-onderdelen; lithiumbatterijpakketten; verpakking (voedsel, aerosol); vacuümsystemen; drukvaten, meters, regelaars; compressoren en hermetische verpakkingen.

Meer informatie over lekdetectie.

Helium wordt gebruikt door defensie-, nucleaire en ruimtevaartleiders voor het detecteren van lekken in kritieke apparatuur, waaronder raketmotoren, en voor het spoelen en overbrengen van drijfgas. Onze gepatenteerde pomptechnologie voor vloeibaar helium stelt deze industrieën in staat grote on-site gasopslagvaten onder druk te zetten tegen lagere kosten, met minder energie en met hogere snelheden.

Helium kan ook worden gebruikt voor purgeren. Omdat het het laagste smelt- en kookpunt van alle gassen heeft, inert is en een lage vriestemperatuur heeft, wordt het gebruikt voor purgeren door zeer koude vloeistoffen zoals vloeibare zuurstof of vloeibare waterstof veilig te verplaatsen zonder bevriezen.

Meer informatie over deze toepassing vindt u op onze website onder Druk zetten en Purgeren.

Ultrahoog Zuiver (UHP) helium bevat ultra lage niveaus van zuurstof, koolwaterstoffen en water, waardoor het een ideale drager en suppletiegas is voor vele laboratoriumtoepassingen. Het minimaliseert de ontluchting van de kolom en de basislijnruis voor nauwkeurigere analyses.

Meer informatie over onze Experis®-assortiment ultrazuivere gassen: zuiverheid, nauwkeurigheid, stabiliteit en gemoedsrust.

Helium is het enige gas dat kookt bij 4,2 K in vloeibare vorm, de temperatuur die nodig is voor de supergeleidende magneetspoelen.

Meer informatie vindt u op onze website MRI en NMR pagina's

In het vezelproductieproces is helium essentieel voor het koelen van vezels wanneer het uit een oven wordt getrokken en voordat beschermende coatings worden aangebracht. Hoewel de processen van de fabrikant sterk uiteenlopen, gebruikt een typisch productieproces voor glasvezel grote hoeveelheden helium.

Kom meer te weten over glasvezel toepassingen.

Helium wordt gebruikt om het glasoppervlak te laten overstromen om de eigenschappen te beïnvloeden. Nadat glasvezel in fijne draden is getrokken, wordt het afgeschermd met helium terwijl de bekleding wordt aangebracht om te voorkomen dat het nieuw gevormde glasoppervlak reageert met de verontreinigingen in de omgevingslucht.

Meer informatie over onze glas toepassingen.

Helium is het geprefereerde beschermgas voor high-speed laserlassen. Helium heeft een hoge thermische geleidbaarheid, waardoor lasnaden met een uitstekende hoogte-breedteverhouding, een hoog ionisatiepotentieel, uitstekende plasmasuppressie en hoge lassnelheden worden geproduceerd.

Meer informatie over onze Maxx® assortiment lasprocesgassen: verbeterde productiviteit, minder afkeur en een betere werkomgeving

Waar wordt tegenwoordig helium geproduceerd? plus minus

Helium komt alleen voor in bepaalde aardgasvelden over de hele wereld. De belangrijkste bronnen zijn te vinden in de VS, Qatar en Algerije. Kleinere bronnen zijn er ook in Australië, Rusland en Polen.