Animated loader dots14ComingSoonAnimated loader dots

Nitrogen FAQs

Wat is de stofidentificatie van stikstof? plus minus
 • Chemische formule: N₂
 • Synoniemen: vloeibare stikstof, LIN, stikstofgas, gasvormige stikstof, GAN
 • REACH-registratienummer: opgenomen in bijlage IV/V van REACH, vrijgesteld van registratie
 • Gassen onder druk - Samengeperst gas. H280: Bevat gas onder druk; kan bij verhitting ontploffen.
 • UN/ID-nummer: UN 1066
 • Juiste vervoersnaam: STIKSTOF, SAMENGEPERST Klasse of divisie: 2
 • Tunnelcode: (E) Etiketten: 2.2
 • ADR/RID-gevaren-ID nummer: 20
 • Mariene verontreiniging: Nee
Welke PBM moet ik dragen bij het werken met vloeibare stikstof? plus minus

Personeel moet volledig bekend zijn met eigenschappen en veiligheidsoverwegingen voordat vloeibare stikstof en/of de bijbehorende apparatuur wordt gebruikt. De ogen zijn het meest gevoelig voor de extreme kou van vloeibare stikstof en de dampen.

De aanbevolen persoonlijke beschermingsmiddelen zijn:

 • Volledig gezichtsmasker over veiligheidsbril
 • Loszittende thermisch geïsoleerde of leren handschoenen
 • Overhemden met lange mouwen en broeken zonder manchetten, vooral wanneer de mogelijkheid van blootstelling of morsen bestaat.

Daarnaast worden veiligheidsschoenen aanbevolen voor degenen die betrokken zijn bij het hanteren van containers met vloeibare stikstof. In noodsituaties moet onafhankelijke ademhalingsapparatuur (SCBA) worden gebruikt.

Waarom wordt stikstof gebruikt in de glasindustrie? plus minus

Stikstof kan worden gebruikt bij de productie van glas voor het regelen van de atmosfeer en het lamineren van vlakglas. In het glasvormingsproces kan het schadelijke reacties voorkomen en apparatuur helpen beschermen waar glas wordt gevormd.

Meer informatie over stikstoftoepassingen in de glasindustrie .

Stikstof wordt regelmatig gebruikt bij de productie van ijzer en staal en bij de productie van non-ferrometalen. Het gebruik en de voordelen ervan variëren voor gieterijen, geïntegreerde mills, mini-mills, speciale/roestvrijstalen en non-ferrometalen. Het handhaven van de juiste stroom en druk is essentieel om de kosten te verlagen en consistente resultaten te bereiken.

Meer informatie over stikstoftoepassingen vindt u in productie van metalen.

Stikstof is een inert gas en wordt gebruikt om lucht en in het bijzonder zuurstof uit te sluiten. Het wordt ook gebruikt als balansgas (vulgas) om het verschil in een gasmengsel te compenseren, om te voorkomen dat pakketten met vochtige en vetrijke voedingsmiddelen instorten, veroorzaakt door de neiging van deze voedingsmiddelen om kooldioxide op te nemen uit de atmosfeer. Voor het verpakken van gedroogde snacks wordt onder beschermende atmosfeer 100% stikstof gebruikt om oxidatieve ranzigheid te voorkomen.

Meer informatie over onze MAP-aanbod .

Dankzij de extreem lage temperatuur van vloeibare stikstof kan een cryogeen systeem (bijvoorbeeld een voedseltunnel) voedsel binnen enkele minuten invriezen, in plaats van de uren die normaal gesproken nodig zijn voor andere mechanische systemen. Hoe sneller het invriezen, er ontstaan kleine ijskristallen, die ervoor zorgen dat het vochtgehalte en de kwaliteit van het product langer behouden blijven.

Meer informatie over onze voedsel invriezen aanbiedingen.

Ultrakoude, inerte stikstof kan worden gebruikt om de temperatuur van het product of de maalinrichting te koelen en te regelen, zodat u efficiënter kunt malen in een inerte atmosfeer. Het kan u helpen de productiesnelheid te verhogen, de productkwaliteit te verbeteren, fijnere deeltjes te bereiken en een meer uniforme deeltjesverdeling te verkrijgen. Het gebruik van stikstof kan ook moeilijke materiaalscheiding vergemakkelijken en explosies voorkomen.

Meer informatie over ons aanbod cryogeen malen.

Vloeibare stikstof zorgt voor een constante bevriezing onder het glasovergangspunt van -132 °C. De lage temperatuur handhaaft de levensvatbaarheid van de celstructuur op de lange termijn en zorgt voor betrouwbare opslag op lange termijn, omdat de systemen niet gevoelig zijn voor stroomuitval.

Meer informatie over onze cryopreservatie aanbod.

Vloeibare stikstof wordt gebruikt voor het condenseren en invriezen van VOC-dampen, die vervolgens bevroren deeltjes vormen die worden verwijderd en een schone procesgasstroom opleveren die aan de milieuwetgeving moet voldoen en in de atmosfeer kan worden geloosd.

Meer informatie over onze CryoCondap® technologie.